Reblochon de Savoi

3. ledna 2015 v 20:46 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny

Reblochon de Savoie - vynikající sýr přímo z Francie

Reblochon ze Savojska je pojmenován podle francouzského reblocher, tedy „znovu zatahat krávu za vemeno“, protože sýr se vyrábí až z druhého dojení krav plemene Abondance nebo Montbéliard. Reblochon je sýr střední velikosti s tenkou oranžovo-žlutou smetanovou kůrou. Má svěží houbovou vůní a hladkou, vláčnou a tučnou tmotu. V ústech zanechává lahodnou oříškovou dochuť.
Stručná charakteristika sýra Reblochon de Savoie: sýr se vyrábí z nepasterizovaného kravského mléka a zraje obvykle 3 až 4 týdny. Reblochon obsahuje 45% t. v s., sušina je zhruba 45% hmotnosti sýra. Sýr je ve tvaru válce o průměru cca 13 cm a výšce 3 cm, váha se pohybuje kolem 450-500 g. Vynikající je Reblochon jak za studena, tak i při ohřátí.

Toto byla dnešní naše snídaně. Vynikající, lahodný sýr.


Na internetu jsem našla z tohoto sýra tento recept. Sýr už je ale snězený, takže vyzkoušet už to nestihnu :-). Snad příště.



Sýrové tartiflette

Ingredience pro 6 lidí

(mělo by být pro víc lidí, ale strávníkům tak chutnalo, že si pořád přidávali a tak to vyšlo na šest porcí)
  • 1-1,5kg brambor
  • 500g sýru Reblochon
  • 2 větší cibule, nakrájené na stejně velké kousky (já jsem použila červenou cibuli a bylo to hezky barevné)
  • 1 čerstvá smetana
  • 350g anglické slaniny, nakrájené na kostky
  • sůl, pepř

Postup

Základem receptu jsou brambory, které si nejprve asi 10 min. předvaříme ve slupce. Poté brambory nakrájíme na cca 1cm široké plátky. Do máslem vymaštěné zapékací mísy vyskládáme bramborová kolečka, na něž naskládáme anglickou slaninu a cibuli, připepříme. Skládání těchto tří vrstev opakujeme až vše zakončíme vrstvou brambor.
Sýr Reblochon rozřízneme na polovinu a položíme rozříznutou částí dolů na brambory. Pečeme 45-60 min. až je na povrchu zlatavá kůrka.
Sýr i anglická slanina jsou tučné a slané, proto záleží na každém kuchaři, jak moc bude svůj recept dosolovat.
Pro vylepšení receptu lze před upečením přelít brambory bílým vínem a nebo čerstvou smetanou (v mém případě jsem použila 12% smetanu).
Sýrové tartifletteSýrové tartifletteSýrové tartiflette
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama