Francouzský sýr BEAUFORT

3. ledna 2015 v 21:12 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny
Tento sýr mi dovezla dcera z Francie.
Až ochutnáme, dopíšu i jak nám chutnal.
Zatím troška teorie:

Velký kulatý horský sýr z francouzských Alp. Takovýmto velkým dohřívaným sýrům se všeobecně obvykle říká Francouzský Gruyeré. Beaufort má váhu 45 - 55 kg. Sýr má být konkávní s mírně vlhkou a lepkavou kůrou, má zrát při teplotách pod 15°C a vlhkosti kolem 92% nejméně 4 měsíce. Během zrání je neustále potírán solným nálevem. Po roce zrání se přendá do chladných sklepů s teplotou 8 - 9°C a vlhkostí 98%. Sýr se dvakrát týdně omývá ve slaném roztoku a otáčí. Kůra sýru je vlhká na omak a pod ní je šedá vrstva, která postupně přechází do sýrového těsta. Sýr má dobře vyvinutou chuť a silné aroma.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama