Leden 2015

Banánové palačinky podle Ládi Hrušky

4. ledna 2015 v 0:37 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny
Když před časem předvedl Láďa Hruška "fantastické palačinky" pouze ze dvou surovin, říkala jsem si, že ač nejsem zrovna jeho přívrženec, že toto někdy zkusíme.
A tak mezi vánočními svátky jsme se do toho dali (respektive můj syn).

Dvě suroviny ► vejce a banán ..... a slib Ládi Hrušky, že tenhle recept vás okouzlí a zavře ústa všem pochybovačům .....

Upřímně řečeno, Láďo, už jsem jedla lepší věci.... vlastně.... nikdy jsem nejedla horší palačinky :-) .... ale v případě nouze se sníst dají :-).




Dáreček přímo z Paříže

3. ledna 2015 v 22:48 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny
Dcera Jana dostala od svého přítele k vánocům 2014 skvělý dárek, a to 4denní pobyt ve Fracii. O té cestě napíšu ještě samostatný článek, proto se tady o ní zmiňuji jen okrajově.
Pro Čechy je samozřejmě Francie drahou zemí a proto zvolila univerzální dárek pro všechny a to byla ochutnávka pravých francouzských sýrů. Jsme totiž milovníci dobrých, ale opravdu dobrých sýrů, takže mě tento dárek moc potěšil.

O každém sýru jsem napsala zvláštní článek, který doplním vlastním poznatkem, až sýry ochutnám.

A takto vypadal kompletní dáreček:




Francouzský sýr EMMENTAL

3. ledna 2015 v 22:36 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny
Ementál je výborný sýr, který zná každý. Proto jsem velmi zvědavá, jak bude chutnat ten přímo z Francie.

EMMENTAL získal štítek kvality AOC v r. 1975. Mléko ze kterého se vyrábí je bohaté na vitamíny díky pasoucím se kravám na čistých a nehnojených lukách. Na výrobu jednoho kola o váze 70 kg se spotřebuje kolem 700 - 1000 litrů mléka.Chuť je sladká a charakteristická pro horské sýry. Po dlouhém období zralosti je pate pevné, bledé až žluté, s dírami velikosti vlašského ořechu. Je to špičkový sýr.



Francouzský sýr CANTAL

3. ledna 2015 v 22:28 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny
Další lahůdkou je sýr Cantal.

Cantal je jeden z nejstarších sýrů ve Francii, jeho historie sahá až do časů Gálie. Nejvíce se proslavil v době kdy Maršál de Senectteresloužil u dvora Ludvíka XIV. právě on proslavi Cantal, Sain Nectaire a Salers tím,že sýry servíroval na stůl svému vladaři.
Tento polotvrdý sýr je ve věku několika měsíců. Forma je masivní, a sýr má měkký interiér. Jeho vůně poněkud připomíná cheddar, chuť se silná a štiplavá chuť roste s věkem. Zralý Cantal má ráznou chuť, zatímco mladý sýr má sladkost syrového mléka. Jeho vůně je zemní s vůní pastvin Auvergneova regionu.


Francouzský sýr OSSAU-IRATY

3. ledna 2015 v 22:12 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny
Další z dovezených sýrů je ovčí sýr Ossau-Iraty.

Ossau Iraty je klasický ovčí sýr z francouzských Pyrenejí ze dvou sousedních provinciích: Ossau Valley v Bearn a v zalesněných kopcích Iraty ve francouzském Baskicku. I když je v souladu s přísnými předpisy Appellation d'Origine contrôlée (AOC), může se tvar každého kola lišit region od regionu. Ossau zraje minimálně devadesát dnů, s věkem nabyde barvy nádherné slonoviny, jeho vůně připomíná opékané lískové oříšky, a jeho chuť je sladká, s máslovou příchutí, jakou velký ovčí sýr může dodat. Tento sýr je vhodný s mnoha víny, zejména Sauvignon Blancs, Madirans nebo Merlots.


Francouzský sýr Fourme

3. ledna 2015 v 21:28 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny
Další sýr, který zatím čeká na svoji ochutnávku u nás v ledničce a cestoval k nám až z Paříže.
Takže zatím teorie, než budu moct dopsat praktickou recenzi.

Fourme d'Ambert má tvar válce vysokého asi 20 cm a v průměru dosahuje asi 10-13 cm. Má přírodní edohnědou kůru, tuhé sýrové těsto s bohatým zelenomodrým žilkováním a zajímavé aroma. Tento sýr se vyráběl v oblasti Auvergne (střední Francie) dávno předtím, než anglický sýr Stilton, jemuž se trochu podobá.
Fourme d'Ambert

Stručná charakteristika sýru Fourme d'Ambert: vyrábí se z pasterovaného kravského mléka, doba zrání 4-5 měsíců; obsah tuku 45% v sušině; výborná kombinace s čerstvými jablky nebo hruškami nebo si jej vychutnejte se skleničkou portského.


Francouzský sýr BEAUFORT

3. ledna 2015 v 21:12 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny
Tento sýr mi dovezla dcera z Francie.
Až ochutnáme, dopíšu i jak nám chutnal.
Zatím troška teorie:

Velký kulatý horský sýr z francouzských Alp. Takovýmto velkým dohřívaným sýrům se všeobecně obvykle říká Francouzský Gruyeré. Beaufort má váhu 45 - 55 kg. Sýr má být konkávní s mírně vlhkou a lepkavou kůrou, má zrát při teplotách pod 15°C a vlhkosti kolem 92% nejméně 4 měsíce. Během zrání je neustále potírán solným nálevem. Po roce zrání se přendá do chladných sklepů s teplotou 8 - 9°C a vlhkostí 98%. Sýr se dvakrát týdně omývá ve slaném roztoku a otáčí. Kůra sýru je vlhká na omak a pod ní je šedá vrstva, která postupně přechází do sýrového těsta. Sýr má dobře vyvinutou chuť a silné aroma.


Reblochon de Savoi

3. ledna 2015 v 20:46 | Ivča ♥ |  Vaření, jídlo, potraviny

Reblochon de Savoie - vynikající sýr přímo z Francie

Reblochon ze Savojska je pojmenován podle francouzského reblocher, tedy „znovu zatahat krávu za vemeno“, protože sýr se vyrábí až z druhého dojení krav plemene Abondance nebo Montbéliard. Reblochon je sýr střední velikosti s tenkou oranžovo-žlutou smetanovou kůrou. Má svěží houbovou vůní a hladkou, vláčnou a tučnou tmotu. V ústech zanechává lahodnou oříškovou dochuť.
Stručná charakteristika sýra Reblochon de Savoie: sýr se vyrábí z nepasterizovaného kravského mléka a zraje obvykle 3 až 4 týdny. Reblochon obsahuje 45% t. v s., sušina je zhruba 45% hmotnosti sýra. Sýr je ve tvaru válce o průměru cca 13 cm a výšce 3 cm, váha se pohybuje kolem 450-500 g. Vynikající je Reblochon jak za studena, tak i při ohřátí.

Toto byla dnešní naše snídaně. Vynikající, lahodný sýr.


Na internetu jsem našla z tohoto sýra tento recept. Sýr už je ale snězený, takže vyzkoušet už to nestihnu :-). Snad příště.



Sýrové tartiflette

Ingredience pro 6 lidí

(mělo by být pro víc lidí, ale strávníkům tak chutnalo, že si pořád přidávali a tak to vyšlo na šest porcí)
  • 1-1,5kg brambor
  • 500g sýru Reblochon
  • 2 větší cibule, nakrájené na stejně velké kousky (já jsem použila červenou cibuli a bylo to hezky barevné)
  • 1 čerstvá smetana
  • 350g anglické slaniny, nakrájené na kostky
  • sůl, pepř

Postup

Základem receptu jsou brambory, které si nejprve asi 10 min. předvaříme ve slupce. Poté brambory nakrájíme na cca 1cm široké plátky. Do máslem vymaštěné zapékací mísy vyskládáme bramborová kolečka, na něž naskládáme anglickou slaninu a cibuli, připepříme. Skládání těchto tří vrstev opakujeme až vše zakončíme vrstvou brambor.
Sýr Reblochon rozřízneme na polovinu a položíme rozříznutou částí dolů na brambory. Pečeme 45-60 min. až je na povrchu zlatavá kůrka.
Sýr i anglická slanina jsou tučné a slané, proto záleží na každém kuchaři, jak moc bude svůj recept dosolovat.
Pro vylepšení receptu lze před upečením přelít brambory bílým vínem a nebo čerstvou smetanou (v mém případě jsem použila 12% smetanu).
Sýrové tartifletteSýrové tartifletteSýrové tartiflette